fbpx

Care este programul de zbor?

Unde se pot efectua salturile?

Poți efectua salturi în una dintre locațiile noastre: Clinceni, lângă București sau Tuzla, pe litoral.

Care sunt riscurile saltului cu parașuta?

Progresul tehnologic, rigurozitatea activității de aviație și pasiunea oamenilor din această industrie au contribuit la îmbunățățirea permanentă a nivelului de siguranță din acest sport. Astfel, există un procent mai mic de accidentări în parașutism comparativ cu alte sporturi extreme precum schiatul, cățăratul, etc.
 
Toate echipamentele de salt pe care le utilizăm sunt moderne și întreținute conform tuturor recomandărilor producătorilor și reglementărilor aplicable.
Tipul de parașută cu care vei sări este de fapt un sistem care include două parașute (una principală și una de rezervă), precum și un aparat electronic de înaltă precizie numit AAD (Automatic Activation Device) care deschide parașuta de rezervă la o înălțime sigură, în cazul în care instructorul este incapacitat.
 
Trebuie să știi totuși că parașutismul și celelalte activități de zbor comportă riscuri care pot produce vătămări fizice și/sau psihice grave și chiar moartea. La înscrierea la salt va trebui să citești cu atenție și să semnezi un formular în care vor fi prezentate detaliat toate riscurile.

Vreau să fac cadou un salt cu parașuta. Ce date de contact trebuie să completez și cum pot înmâna invitația?

Va trebui să accesezi opțiunea Înscrie un prieten de pe pagina principală, și să completezi atât date despre tine cât și despre persoana care va sări. Este important să scrii cu atenție ambele adrese de email, deoarece invitația la zbor va fi transmisă către ambele adrese de email, în format pdf. Dacă vrei să înmânezi personal invitația la o dată ulterioară, poți trece adresa ta de mail și pentru tine și pentru persoana care urmează să sară.

Suntem un grup de prieteni. Putem sări împreună?

Există posibilitatea de a urca cu avionul în același echipaj (doi sau trei pasageri tandem), dar din considerente operaționale nu putem garanta acest lucru.
 
Chiar dacă ați urcat cu avionul în același echipaj, va exista o separare între momentele în care veți sări, astfel încât nu veți putea vedea alți pasageri în zbor.
 
Dacă veți urca în echipaje diferite, veți putea urmări din apropierea zonei de aterizare emoția prietenilor care coboară cu parașuta.

Care sunt diferențele între pachete?

Pachet BASIC - nu include filmare și nici fotografii.
Pachet EXTRA - include, la alegere, filmare sau fotografii, realizate de un cameraman care te va însoți în avion, în cădere liberă, și te va aștepta la aterizare.
Pachet FULL - include atât filmarea, cât și fotografiile.
Pachet PREMIUM - include o experiență fabuloasă în care vei fi însoțit de 3 cameramani. Veți realiza împreună o formație în cădere liberă în care te vei simți ca un parașutist profesionist. Bineînțeles, filmarea și fotografiile sunt incluse, alături de video edit-ul premium, cu secvențe din toate unghiurile.

Când și cum primesc filmarea și fotografiile?

Dacă ai optat pentru filmare și/sau fotografii, în cel mult 24h de la efectuarea saltului vei primi un link de download pe adresa de email pe care ai completat-o la înscrierea în asociație, la sosirea la aerodrom. Ca atare, acordă atenție la completarea adresei de email.

Cu ce echipamente voi fi filmat / fotografiat? Ce aduc în plus fotografiile?

Filmarile se realizează cu camere de acțiune GoPro 7 sau ulterior, cu rezoluție FullHD în format 16:9 wide (fish eye) și tehnologie de stabilizare a imaginii.
 
Fotografiile se realizează cu camere de acțiune separate, GoPro 11 sau ulterior, cu rezoluție de 27 megapixeli în format 8:7 liniar (fără efect fish eye).
 
Spre deosebire de o captură de imagine realizată din filmare, fotografiile:
- au un nivel de detaliu de peste 10x mai mare (27 megapixeli față de 2 megapixeli pentru captura din filmare FullHD) care permite inclusiv print în format mare;
- nu sunt afectate de compresia inerentă codecului video;
- au un format aproape pătrat (8:7) care încadrează un plus de imagine în partea de sus și de jos comparativ cu formatul wide (16:9), sunt astfel ideale pentru social media și oferă flexibilitate mare pentru crop, inclusiv format îngust și înalt;
- sunt tip liniar (fără curbura tip fish-eye prezentă în filmare).
În plus, cameramanul va captura la sol fotografii suplimentare filmării, cu instructorul și prietenii tăi!

Există o limită de vârstă, greutate sau înălțime?

Vârsta minimă pentru saltul în tandem în cadrul ACS TNT Brothers este de 16 ani. Persoanele cu vârsta mai mică de 18 ani au nevoie de acordul legalizat (la notar) al ambilor părinți sau al tutorelui legal. Descarcă formularul aici.
 
Persoanele cu vârstă de peste 60 ani au nevoie de o adeverință de la medic sau certificat medical clasa 2 pentru a putea face saltul in tandem.
 
Greutatea maximă este de 110 kg. Nu există o limită de înălțime.

Ce documente sunt necesare pentru salt?

În ziua prezentării la aerodrom este necesară prezentarea unui act de indentitate în original (CI sau pașaport) în termen de valabilitate. În caz contrar saltul nu va putea fi efectuat.
 
Persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani trebuie să aibă asupra lor, în original, acordul legalizat (la notar) al ambilor părinți sau al tutorelui legal. Descarcă formularul aici.
 
Persoanele cu vârstă de peste 60 ani au nevoie de o adeverință de la medic sau certificat medical clasa 2 în original, în termen de valabilitate, pentru a putea face saltul in tandem.

Am o situație medicală particulară. Ce trebuie să știu?

În cazul oricărei situații particulare din punct de vedere medical, cere părerea medicului! De asemenea, informează-ne și pe noi, să putem decide dacă saltul se poate efectua în siguranță.

Persoanele cu dizabilități pot sări în tandem?

Cere opinia medicului. Din punct de vedere operațional, cele mai multe dizabilități nu te împiedică să sari. Informează-ne dinainte, să putem decide dacă saltul se poate efectua în siguranță. Instructorii noștrii au experiență în zborul cu persoane cu dizabilități.

Când trebuie să ajung la aerodrom și cât durează?

Te rugăm să ajungi la aerodrom la ora selectată în rezervare. Prima dată vei merge la recepția centrului de parașutism unde va trebui parcurs procesul de înscriere în asociație, și de unde vei primi informații suplimentare.
 
Poate dura un maxim de trei ore de la sosirea la aerodrom până la efectuarea saltului.
Zborul cu aeronava și saltul cu parașuta vor dura cel mult 30 minute.
 
În timpul de așteptare te vei putea bucura de barul și terasa centrului de parașutism, chiar în inima comunității noastre.

Cu ce trebuie să mă îmbrac?

Este recomandată o ținută confortabilă - pantaloni și pantofi sport care să nu iasă ușor din picior. De evitat hainele excesiv de largi, fustă, tocuri, sandale.

Primesc cască? Ce fac dacă am părul lung?

Nu vei avea cască, indiferent de lungimea părului și de temperatura exterioară. Părul lung trebuie bine prins într-un coc.

Port lentile de contact sau ochelari de vedere. Pot să sar în aceste condiții?

Da. Toți pasagerii primesc ochelari speciali pentru zbor care se strâng pe conturul feței pentru a bloca fluxul de aer, iar dacă porți ochelari de vedere vei primi ochelari de zbor "over the glasses".

Pot respira în cădere liberă?

Da. Trebuie să nu uiți să expiri, ca să poți inspira din nou. Instructorul tău îți va explica poziția de cădere liberă și ce ai de făcut pentru a te simți confortabil.

Pot să mănânc înainte de salt?

Da. Dacă ai rău de mișcare, evită totuși alimentația grea pentru a evita senzația de greață.

Pot să consum băuturi alcoolice înainte de salt?

Nu. Persoanele sub influența alcoolului nu vor fi admise la salt. Te poți însă bucura de băutura preferată imediat după, la terasa noastră.

Am ce să mănânc sau să beau la aerodrom?

Da, avem bar și terasă atât la aerodromul Clinceni cât și la aerodromul Tuzla. În locația din Clinceni avem inclusiv bucătărie proprie cu măncare proaspăt gătită.

Pot veni împreună cu familia? Au unde să mă aștepte?

Da, poți veni cu familia și prietenii. Te pot aștepta la terasă sau pe gazonul din zona hangarului. Copiii trebuie permanent supravegheați!
 
Animalele de companie trebuie ținute legate, iar accesul acestora este permis doar în spațiile exterioare.

Ce se întâmplă dacă vremea nu este favorabilă?

Anumite condiții meteo prezintă risc pentru activitatea de salt, în special vânt puternic sau nori foarte joși. Saltul poate fi reprogramat în termen de un an calendaristic de la rezervare sau de la generarea invitației la zbor (după caz). Consultă programul fiecărei locații, deoarece activitatea este sezonieră. Citește cu atenție termenele și condițiile. Cel mai important - nu lăsa pe ultima clipă!

1. Reguli generale ale dropzone-ului

- in zona aerodromului aveti mare atentie la parasutistii care aterizeaza si la avioane
- accesul pe pista de decolare este interzis, cu exceptia imbarcarii in aeronava
- consumul bauturilor alcoolice si al stupefiantelor este strict interzis pe durata activitatii de zbor
- se interzice accesul in zonele restrictionate
- copiii vor fi in permanenta supravegheati de un adult, accesul lor pe pista de decolare fiind stric interzis
- se interzice apropierea de aeronava cand aceasta are motorul pornit
- fumatul este permis doar in spatiile special amenajate
- animalele de companie vor fi supravegheate si nu vor fi lasate libere
- se interzice accesul pe pista cu autovehiculele, stationarea lor fiind permisa doar in zona special amenajata
- aerodromul isi rezerva dreptul de a-si selecta clientii

2. Reguli pentru parasutisti

2.1. Documente
Toti parasutistii trebuie sa arate urmatoarele documente in momentul sosirii pe dropzone:
- licenta parasutist
- carnet zbor
- licenta medicala
- acte parasuta (in cazul parasutelor personale): livretul parasutei cu data plierii parasutei de rezerva (pliajul parasutei de rezerva in Romania este valabil 6 luni de zile de la data efectuarii), acte aparat de siguranta.
Parasutistii vor avea in permanenta asupra lor toate documentele necesare zborului.

2.2. Siguranta

- in functie de conditiile meteo si experienta, aerodromul isi rezerva dreptul de a restrictiona accesul la zbor
- echipamentul personal va fi controlat de un instructor din cadrul dropzone-ului, inclusiv accesoriile (camera helmet, tracking suit, wing suit, etc)
- pentru zbor se vor utiliza casti tari si altimetre, recomandat si audibil
- aerodromul este pozitionat langa lacul Mihailesti, astfel parasutistii vor revizui procedura de aterizare

3. Echipament

3.1. Echipament principal
- Este obligatoriu pentru toti parasutisti sportivi sa aiba echipate sistemele de parasuta cu un sistem de siguranta functional tip AAD (Automation Activation Device). AAD tipul ”FXC 12000″ sau similar nu este acceptat pentru categoria Freefly.
- Pentru Freefly este obligatoriu sistem de deschidere “BOC” (asezat in josul containerului)
- Clapele de la chingile principalei sa fie bine fixate si sa nu iasa
- Conditie excelenta a buzunarului din spandex pentru freefly si in conditii bune pentru zborul pe burta
- Pentru freefly recomandam un ham fix pe corpul parasutistului. Acesta nu ar trebui sa se miste
- Velcroul de pe ham, de la manerele de largare si rezerva sa fie in conditii bune
- Brida de la parasuta extractoare bine protejata
- Ochetii de inchidere (de la principala dar si de la rezerva) destul de stransi si in conditie buna
- Voalura principala si marimea acesteia potrivite in functie de nivelul de experienta


3.2. Echipament secundar
- Un altimetru vizual este obligatoriu
- Pentru FreeFly este obligatoriu si un altimetru audibil. Un al 2-lea altimetru audibil este recomandat.
- Pentru FreeFly este obligatorie o casca
- Recomandam sistem de largare pentru toate castile cu camera
- Numarul minim de salturi pentru a sari cu camera este 200 salturi
- Nu folositi casti cu suport pentru camera fara camera montata


3.3. Echipament de inchiriat
- Echipamentul de inchiriat trebuie sa fie pliat doar de pliorii DZ-ului. Costul pliajului este inclus in costul inchirierii
- Este necesara o verificare a echipamentului de catre stafful DZ-ului inainte de imbarcare
- Se presupune ca echipamentul inchiriat va fi folosit in conditii normale; distrugerea, degradarea sau pierderea componentelor sale este responsabilitatea utilizatorului
- Distrugerea bunurilor din apropierea dropzone-ului este responsabilitatea persoanei in cauza

4. Manifest & boarding

- Nu va prezentati la manifest decat daca sunteti gata pentru salt, aveti parasuta pliata si tot echipamentul pregatit
- Tineti minte numarul load-ului in care sunteti. Ascultati apelurile si tineti minte instructiunile de imbarcare
- Folositi machetele (rama tip usa avion) pentru a exersa iesirea din avion
- Veti primi un apel la 20 minute, 15 minute, 10 minute (echiparea) inainte de imbarcare si apelul de imbarcare la 5 minute, fiind mentionat si numarul load-ului

- Mergeti spre zona de imbarcare cand auziti apelul pentru load-ul dumneavoastra ( daca intarziati pierdeti biletul)
- Elevii si tandemurile urca primii
- Ordinea de iesire standard pe aerodromul TNT-Brothers este urmatoarea:
1. Cei cu skysurf ies primii, dar nu daca lansarea se face deasupra orasului
2. Belly flyers, de la grupurile cele mai mari la cele mai mici
3. Free flyers, de la grupurile cele mai mari la cele mai mici
4. Cei ce deschid sus
5.High pull
6. Tandemuri si studenti
7. Wingsuits, tracking

- Daca faceti parte dintr-un grup mic intrati primii, grupurile mari intra cele din urma. In conditii speciale de vant aceasta ordine poate fi schimbata de stuff-ul DZ-ului
- Determinati ordinea de iesire discutand cu celelalte grupuri din load-ul dumneavoastra. Daca in load-ul dumneavoastra este un membru al staff-ului sau un instructor, ei au ultimul cuvant
- Parasutistii trebuie sa fie complet echipati la imbarcare. Rugati un instructor sa va verifice echipamentul si imbarcati-va in avion din spatele lui
- Pentru cei care deschid sus: anuntati stuff-ul de la manifest daca va planificati sa deschideti parasuta mai sus de 1500 m. Nu deschideti mai sus de aceasta inaltime decat daca aveti permisiunea de la manifest. In timpul evenimentelor, cand sunt mai multe avioane in aer, toate salturile cu deschidere sus vor fi coordonate de stuff-ul aerodromului. Daca veti deschide intre 1500m si 900 m sfatuiti-va cu saff-ul aerodromului pentru a va determina locul in ordinea de iesire
- Daca sunteti cel ce deschide sau inchide usa avionului va rugam sa o faceti cu grija

5. Iesirea

- Vizarea si permisiunea de lansare sunt date de pilot. Nu acceptam corectari si intoarceri. In cazul in care parasiti avionul la inaltimi mici sau pentru lucru relativ pe cupola, intrebati care sunt procedurile speciale care se aplica
- In conditii normale, grupurile mari parasesc avionul inaintea grupurilor mici
- In conditii de vant, luati o distanta minima intre grupuri de 5 secunde, luand in calcul timpul de iesire din aeronava.
- Separarea din parasire: cand vantul este peste 5m/s va rugam sa lasati 6-8 secunde intre grupuri (luati in considerare si timpul necesar pentru a parasi aeronava)
- Viteze mari de vant:
8 m/s – >7 secunde intre parasiri
>10m/s -15 secunde intre parasiri
- Parasirea nu se va intarzia
- Cei cu Wingsuit si tracking ies ultimii si zboara perpendicular pistei de rulaj. Cei cu Skysurf ies primii dar niciodata deasupra orasului.


6. Freefall

- Parasutistii care vor sa sara in grupuri (mai mult de 3 parasutisti) trebuie sa detina o licenta LRCL sau echivalent (FF1, FF2, B4(FFP)
- Daca nu indepliniti conditiile de la punctul de mai sus puteti sari doar solo, 2-way sau cu un instructor
- Daca nu ai suficienta experienta, lucreaza tot timpul la 90 de grade fata de pista
- Intr-un salt de trecking se va zbura perpendicular pe pista.


7. Break off and opening

- Inaltimea de despartire este minim 1500m, pentru grupuri mai mari, inaltimea de despartire va fi mai mare si se va stabili in cadrul planificarii zborului dinaintea saltului.
- Formatiile plate se despart cel mai jos la 1.500m. Daca este posibil faceti tot timpul track 90 de grade fata de pista pentru a evita coliziunile cu grupurile dinaintea sau de dupa grupul vostru.
- Inaltimea minima de deschidere e de 1.000m.
- Zboara parasuta la 90 de grade fata de pista pana cand urmatorul grup a deschis. Apoi intoarce-te la DZ.
- Pentru cei care deschid sus: anuntati stuff-ul de la manifest daca va planificati sa deschideti parasuta mai sus de 1500 m. Nu deschideti mai sus de aceasta inaltime decat daca aveti permisiunea de la manifest. In timpul evenimentelor, cand sunt mai multe avioane in aer, toate salturile cu deschidere sus vor fi coordonat de stuff-ul aerodromului. Daca vei deschide intre 1500m si 900 m sfatuieste-te cu saff-ul aerodromului pentru a-ti determina locul in ordinea de iesire.


8. Deschiderea si pilotarea parasutei

- Descrierea locului de aterizare: locul de aterizare este in vecinatatea hangarului. Pentru o imagine vizuala mai buna consultati planul aerodromului.
- Cereti personalului de la office sa va arate planul aerodromului.
- TNT-Brothers poate sa restrictioneze posibilitatea de salt pentru cei mai putin experimentati datorita conditiilor meteo nefavorabile.
- Respectati zonele de pierdere a inaltimii si de pregatire a aterizarii marcate pe plan. Va rugam sa nu faceti conuri in zona desemnata pentru pregatirea aterizarii.
- Cu parasuta deschisa va rugam sa nu treceti pista. Zburati tot timpul in lateralul ei.
- Nu zburati si nu aterizati niciodata pe pista.
- Respectati schema de pilotare impusa de jos (ultimul viraj pe dreapta sau ultimul viraj pe stanga, depinzand de vant. Un membru al staffului va va comunica aceasta schema)
- Daca nu sunteti experimentati si nu va simtiti confortabil cu traficul aerian, alegeti o alta zona de aterizare in apropierea aerodromului.
- In conditii de vant zero sau vant slab aterizati in directia indicata de sageata.
- In cazul in care vantul se schimba pe parcursul aterizarilor continuati sa aterizati in directia stabilita.
- Nu va puneti in pericol pe dumneavoastra si pe altii prin realizarea de viraje din chinga la inaltimi foarte joase.
- Apropierile de aterizare a parasutelor de inalta performanta (apropierile pentru swoop) nu trebuie sa puna in pericol traficul si spectatorii.
- Daca traficul pe cer este aglomerat, limitati virajele din schema dumneavoastra la cel mult 90 de grade. Se vor evita zonele obstaculate si se va avea deosebita grija la evitarea lacului din apropierea dropzone-ului
- Odata aterizati, fiti atenti si la ceilalti participanti la trafic.


9. Aterizarea in afara zonei marcate

- Daca este posibil incercati sa aterizati in acceasi zona ca si ceilalti care au aterizat in afara terenului destinat aterizarii. Este mai usor sa va preluam in caz de urgenta, avem oameni care va pot ajuta imediat.
- Mergeti la cea mai apropiata intersectie si asteptati sa fiti preluati de acolo. Mergeti si anuntati la manifest dupa ce va intoarceti de la o aterizare in afara terenului predestinat.


Daca aveti orice intrebari sau comentarii, va rugam sa va adresati managerului aerodromului.

Cu masina:

Din Bucuresti, iesirea din sud-vest spre Alexandria DN 6, in localitatea Cornetu , cand drumul face brusc stanga si urca pe barajul de la Mihailesti, voi o luati in dreapta pe drumul asfaltat ce merge printre case. Dupa 2,3 km dati de aerodromul Clinceni si de Dropzone-ul TNT Brothers

 

Vezi harta 1 & harta 2

 

Cu avionul:

Latitudine:

44° 22′ 24N

Longitudine:

25° 57′ 17E

Elevatie:

83 metri

Pista (RWY) :

Orientare: 060° – 240°

Coord. prag 06: 44° 21.659 N | 25° 56.266 E

Coord. prag 24: 44° 21.408 N | 25° 55.606 E

Coord. mijloc: 44° 21.537 N | 25° 55.945 E

Lungime: 1000 metri

Comm (TWR) :

128.3 Mhz

Adresa:

Sos. Bucuresti – Alexandria Nr. 16 (2,3 km pe drumul lateral dreapta, in comuna Cornetu).

Cu masina:

Din Bucuresti, iesirea din sud-vest spre Alexandria DN 6, in localitatea Cornetu , cand drumul face brusc stanga si urca pe barajul de la Mihailesti, voi o luati in dreapta pe drumul asfaltat ce merge printre case. Dupa 2,3 km dati de aerodromul Clinceni si de Dropzone-ul TNT Brothers
Harta:

 

 

 

 

Cu avionul:

Latitudine:

44° 22′ 24N

Longitudine:

25° 57′ 17E

Elevatie:

83 metri

Pista (RWY) :

Orientare: 060° – 240°

Coord. prag 06: 44° 21.659 N | 25° 56.266 E

Coord. prag 24: 44° 21.408 N | 25° 55.606 E

Coord. mijloc: 44° 21.537 N | 25° 55.945 E

Lungime: 1000 metri

Comm (TWR) :

128.3 Mhz

Adresa:

Sos. Bucuresti – Alexandria Nr. 16 (2,3 km pe drumul lateral dreapta, in comuna Cornetu).